expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Spalovací motor s nulovými emisemi CO2, který je poháněn amoniakem!


Žijeme dobu, ve které jsou různé alternativní způsoby dopravy v automobilovém průmyslu velmi horkým tématem. Už dnes máme automobily jezdící na elektřinu či vodík. Někteří výrobci se zase snaží najít další možnosti jak vylepšit spalovací motory tak, aby měly co nejmenší dopad na oteplování planety. V Číně se proto přední automobilová společnost rozhodla vyvinout a představit spalovací motor, který běží na čpavek, nebo chcete-li na amoniak. Jedná se však o vysoce toxickou chemickou látku, která může mít v případě nehody negativní vliv na lidské zdraví a přírodu.



Spalovací motor na amoniak

Čínský státní koncern Guangzhou Automobile Group Co. (GAC) představil v rámci konference Tech Day 2023 spalovací motor s emisemi o 90% nižšími, než v případě klasických agregátů, které spalují fosilní paliva. GAC uvedl, že se jim podařilo vyvinout čtyřválec o objemu 2,0 litru s uváděným výkonem 120 kW. Zajímavostí je, že motor dokáže spalovat kapalný amoniak. Z jednotlivých parametrů je zřejmé, že jde o motor, který je primárně určen pro osobní automobily.

„Je těžké amoniak spalovat rychle, ale tento problém jsme vyřešili a palivo jsme začali používat v osobních automobilech,“ řekl Čchi Chung-čung z výzkumného a vývojového centra GAC.

Mimo jiné je amoniak vysoce toxickou látkou plynného skupenství, která je používána k výrobě průmyslových hnojiv či močoviny (AdBlue). Má však poměrně závažný dopad na zdraví člověka. Dokáže leptat oči, dýchací cesty a kůži. Při vyšších koncentracích může způsobit na těle rozsáhlé omrzliny a vzhledem ke své zásaditosti má schopnost měnit pH vodních ekosystémů.

Bezpečnostní riziko

GAC připouští, že vzhledem k vysoce toxické povaze amoniaku je v budoucnosti třeba řešit řadu bezpečnostních aspektů. Nevýhodou může být nedokonalé spalování paliva při starším agregátu. Došlo by tak k jeho uvolňování do prostředí, což by nebylo dobré pro člověka a ekosystémy.

Zároveň v případě nehody auta na amoniak, by mohlo dojít k závažnému ohrožení zdraví. Pokud by došlo k poškození palivové nádrže látka by unikla do prostředí a mohla by způsobit větší škody na zdraví a prostředí než samotná nehoda. Jelikož zatím jde jen o koncept, jsme zvědaví co přinese další vývoj.

GAC přiznal, že mají před sebou ještě spoustu práce. „Před námi jsou velké výzvy. Překonání technické složitosti spalování amoniaku, zajištění efektivního výkonu motoru a vytvoření spolehlivého dodavatelského řetězce jsou klíčové faktory pro rozšíření tohoto alternativního paliva. Vzhledem k toxické povaze amoniaku je třeba komplexně řešit i bezpečnostní aspekty,“ píše automobilka v tiskové zprávě.

Využití v lodní dopravě

Doposud se amoniak jako alternativní palivo zmiňoval zejména v souvislosti s nákladní a lodní dopravou. Tyto oblasti dopravy jsou lépe připraveny na manipulaci s toxickou látkou, protože existují různé bezpečnostní protokoly a systémy. Obě způsoby dopravy již s amoniakem zkušenosti mají kvůli jeho přepravě jako suroviny pro výrobu hnojiv.

Dejte nám vědět, zda vidíte v tomto konceptu budoucnost osobní dopravy.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
Kvalita, cena a rychlé doručení.jsem velmi spokojená
  • + Skvělé výrobky a okamžité dodání
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
Uspořádaná nabídka, příznivé ceny, rychlá reakce na objednávku
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Dobrá cena.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku